Нож Spyderco FB20PBK

Нож Spyderco FB20PBK

Нож Spyderco FB20PBK

Нож Spyderco FB20PBK

419.00лв.
  • Производител: Spyderco
  • Модел: 20412
  • Наличност: Разпродаден

SKU: FB20PBK (20412)

 

Нож Spyderco FB20PBK Rock Salt с фиксирано full tang острие, произведено
от неръждаема стомана H1. Острието е гладко, с остър връх и форма тип "Кукри".
В задната си част разполага с характерния 12-милиметров отвор за Spyderco.
Чирените на ръкохватката са изработени от синтетика тип FRN
(комбинация от синтетика и фибровлакна). Предлага се в комплект с кания,
също произведена от FRN, снабдена с клипс от неръждаема стомана.Спецификации:

Материал на острието: неръждаема стомана H1
Дължина на острието: 171 mm (6,75")
Материал на ръкохватката: синтетика тип FRN
Обща дължина: 267 mm (10,5")
Тегло: 261 g (9,2 oz)


 

ВИДОВЕ СТОМАНИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРИ НОЖОВЕТЕ "СПАЙДЕРКО" 


Има една сентенция, която гласи: „Няма добър нож, направен от лоша стомана”, което в пълна степен важи и за обратното – няма лош нож, направен от качествена стомана. Ето защо всяка уважаваща себе си фирма предлага ножове от висококачествени и устойчиви стомани. Те биват различни видове, с различни съставки и на практика има стотици марки стомани, които обаче се обединяват по някои общи признаци в няколко по-големи групи. Не всички са подходящи за производството на ножове, но сега ще ви представим видовете стомани, според каталога на американската фирма „Спайдерко” (Spyderco).

Въглеродни стомани – те съдържат различни количества въглерод и не повече от 1,65 % манган и 0,6 % мед. Въглеродните стомани са три вида – с ниско съдържание на въглерод (0,3 % и по-малко), със средно съдържание (от 0,4 до 0,7 %) и с високо съдържание (0,8 % и повече). Тези с високо съдържание се използват най-често за направата на ножове. Но добрите фирми не предлагат ножове от въглеродна стомана, тъй като тя е неустойчива на корозия.

Стомани тип „Сплав” –  съдържат определени количества от ванадий, молибден и други елементи, както и по-големи количества  манган, силикон и мед, в сравнение с обикновените въглеродни стомани

Високоякостни стомани  тип „Сплав” – това са сравнително нов вид стомани. Те са по-евтини от обикновените стомани тип „Сплав”, заради ниското съдържание на скъпи примесни елементи като молибден и ванадий. Въпреки това, те са специално разработени да бъдат много по-издържливи от въглеродните стомани при еднакво тегло.

Неръждаеми стомани – съдържат най-малко 12 % хром и 10–12 % никел. Хромът увеличава многократно нивото на защитеност от ръжда в сравнение с въглеродните стомани, а никелът подобрява корозоустойчивостта и възможността за полиране.. Според различни източници минималното количество хром, необходимо, за да се определи една стомана като като неръждаема е 10–13%. Важно е да се отбележи, че количеството хром зависи и от количествата примесни вещества в стоманата. Могат да се използват за направа на ножове.

Инструментални стомана – този вид стомани съдържат волфрам, молибден и други химични елементи, придаващи допълнителна издръжливост и твърдост,  нужни за направата на инструменти. Това са най-често използваните за производство на ножове стомани, тъй като имат намалено съдържание на вредни примеси и могат да се закаляват добре.

Екзотични/Редки стомани – общоприети са като стомани, но по-дефиниция не са. Примери в това отношение са Н1, ZDP-189, Талонит и Титаний.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
  • Лош
  • Добър

Отстъпка 5%

 
Обади се сега