ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НОЖОВЕТЕ С ФИКСИРАНО ОСТРИЕ - III - ТА ЧАСТ

Геометрия на острието
Формата, геометрията на острието и неговото сечение позволяват по оптимален начин да се реализират свойствата на материала, от който е направено острието, за да се използва ножът по своето предназначение.
Обикновено острието на ножа е плоско и неговата форма не се различава от формата на остриетата на сгъваемите ножове.
По принцип, дебелината на острието плавно намалява, което оказва влияние върху неговата здравина. Обикновено острието на несгъваемия нож се намира на ос, преминаваща през центъра на ножа. Широко разпространени са и ножовете с приповдигнато нагоре острие, доста по-рядо - със спуснато надолу. С приповдигнатото острие се облекчава концентрацията на усилие на определено място, а със спуснатото се получава точно и право рязане на материл върху твърда повърхност.
Острието е формирано от "спускания" и "изкачвания". "Спусканията" могат да са прави (оптимален вариант, съчетаващ здравина на острието и отлични режещи качества), със сърповидна форма (отлични режещи качества, но малка здравина) и изпъкнали, извити навън. Обикновено профила на спускане е симетричен от двете страни на острието. Сърповидна и извита навън форма на острието се използва предимно при бойните ножове и ножовете за самоотбрана.
Един от проблемите при възстановяване на затъпено острие е точното удържане ъгъла на заточване по режещия ръб. За улеснение на този процес фирма Lansky е разработила комплект за заточване, който позволява точно настойване на ъгъла на заточване.
Покрай класическото гладко (plain) заточване на острието съществува заточване във вид на зъбци или вълни. Съществуват 5 вида такова заточване: микросеретация, серетация, вълнообразно, saw tooth и с широки зъби.
Микро серетацията (micro serrations) е насичане на острието, което се получава в процеса на направа на ножа с помощта на фигурна фреза. Тук размерът на микро зъбците не превишава 1 мм.
Микро серетацията улеснява работата с твърди материали (замразени продукти). Затъпено острие с микро серетация може да се заточва и да се възстановят неговите режещи качества.
Такъв вид заточване понякога погрешно наричат "лазерно". То често се използва при кухненските ножове (по цялата дължина на острието), а понякога и при ножовете за оцеляване. Понякога микро серетацията е разположена в предната част на острието. Това улеснява пробиването на плътни тъкани.
Зъбовидно заточване - серетация, представлява острие с размер на зъбците от 1 до 5 мм. За разлика от сгъваемите ножове, при които такова заточване може да има цялото острие, при несгъваемите ножове то заема само част от острието около ръкохватката.
В сравнение с гладкото режещия ръб на серетираното острие притежава редица преимущества:
заради това, че се реже под различни ъгли, то улеснява рязането на влакнисти и слоисти материали - въжета, кабели, картон и т.н.;
материала се разрязва по-бързо, защото при една и съща дължина на острието дължината на режещия ръб със серетация е по-голям.
Области на използване на такова заточване - тактически ножове, ножове за оцеляване и самоотбрана, ножове за подводно гмуркане и аварийно-спасителни работи, кухненски ножове.
Вълнообразно или гребеновидно заточване (scalloped), характерно за кухненските ножове, предназначени за рязане на хляб.
Заточване тип "зъб" (saw tooth), представляващо ред триъгълни зъбци, краищата на които за разлика от серетираното заточване, са разположени в две плоскости. Именно този тип заточване позволява рязане на дървесина и се използва при ножовете за оцеляване.
Шокови зъби на острието - големи заточени зъби по резеца на острието. Тяхното предназначение е да нанасят разкъсвания на противника. Те се използват при бойните ножове, но в днешно време се срещат рядко.
Ролята на шокови зъби при някои видове ножове може да се изпълнява от серетацията. Съществува разновидност на ловните ножове, предназначени за дране на дивеч, които на острието си имат специално приспособление - кука за дране.
Надлъжни съкращения от едната, или от двете страни на острието. Тяхната задача е да увеличат напречната твърдост на острието.