Как да си изберем сгъваем нож?

Ако никога до сега не сте носили със себе си сгъваем нож и не сте го ползвали в различни ситуации, ще ви е доста трудно да разбере защо другите хора го правят. А в действителност, това е чудесен многофункционален инструмент, с помощта на който можете да свършите доста полезни за вас неща.

Ако сте решили да си купите сгъваем нож, то при избора на подходящ вариант Ви съветваме да обърнете преди всичко внимание на следните критерии, характеризиращи едно качествено изделие:

  1. Качество и марка на стоманата
  2. Удобство на ръкохватката
  3. Механизъм на фиксиране на острието, на първо място, това е Вашата безопасност
  4. Заводско заточване
  5. Външен вид и размери

Когато си купувате нож, изключително важно е да обърнете внимание на геометрията на острието и ъгъла на заточване. Най-добре е да работите с тънко острие, сечението на което представлява само по себе си тънък равнобедрен триъгълник (клин). Такъв нож ще реже добре хляб, плодове, месо и т.н. Но здравината на такова острие не е голяма, то бързо се изтъпява, ако с него режете твърди материали, като дърво, например. От тези недостатъци е лишено острие, заточено под по-тъп ъгъл.

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, това е ръкохватката. При покупка на нож обезателно подръжте ножа в ръце, пробвайте и вижте как ще пасва на ръката ви. Важно е ръкохватката да е гладка, без многобройни вдлъбнатини и остри ръбове. Също така, да не се приплъзва в ръката. Не е необходимо да се стремите да купувате нож с ръкохватка от дърво, рог или кожа. Ръкохватките, изработени от полимер, също имат своите предимства. Качеството на съвременните пластмаси по нищо не отстъпва на естествените материали. Освен това, синтетиката не се влияе от влага, студ, не задържа миризми, не се напуква и не се разсъхва.
Още нещо, на което трябва да обърнете внимание при покупката на нож, това е стоманата, от която е направено острието. Твърдостта на стоманата, така наречена HRC трябва да е в границите между 52 и 58 единици по Рокуел. За качествената стомана съществува определен задължителен химически състав и точно съблюдаване на технологиите при нейната направа. Качествено изработеното острие ще се държи добре при заточване и ще бъде устойчиво при удар. Някои остриета са с допълнително, титаниево покритие, което предпазва острието от преждевременна корозия, която с времето поразява дори и най-висококачествената неръждаема стомана.

И така, като цяло сгъваемият нож трябва да е с удобна ръкохватка, надеждно и изработено от качествена неръждаема стомана острие. А това, колко дълго ще ви служи Вашият нож, зависи само и единствено от самите Вас!