Как да заточваме серетирани остриета?

Много хора смятат, че заточването на нож със серетирано или полусеретирано острие е ненужна, или трудна задача. Дори се срещат изказвания от рода на: "Аз използвам ножове със серетирани остриета, тъй като не е необходимо да се заточват". Това обаче, не отговаря на истината. В тази статия ще се опитаме да ви дадем подробна информация за това нуждаят ли се серетираните остриета от заточване и как да го правите.

Зъбчетата на серетираните остриета обикновено са с множество скосявания, но това е само от едната страна на острието. Това намалява усилията, за да получите добре заточено острие. Единствените проблеми, с които се сблъсва човек, когато иска да заточи серетирано и полусеретирано острие са:

1. избор на подходящо точило
2. избор на правилен ъгъл на заточване


Намирането на подходящо средство за заточване е едновременно и лесна, и нелека задача. Серетацията при различните производители е различна, затова често пъти е трудно да се намери универсален инструмент, който да позволява заточване на всякакъв вид серетирани остриета. Нашият съвет е, да използвате ДИАМАНТЕНО ТОЧИЛО LANSKY TR-600, Джобно точило LANSKY LTRCS, или камък за заточване на серетирани остриета от Комплект Lansky.


Намирането на правилния ъгъл при заточване на серетирани остриета не е трудна задача, тъй като той е дефиниран чрез определено скосяване. По-големият проблем се състои в поддържане на правилния ъгъл. Наклонът при серетираните остриета е доста по-малък, отколкото при гладките. Ъгълът е около 13 ° -17 °, малко по-малък от този при обикновените ножове. Това се превръща в проблем, когато се опитвате да поддържате постоянен ъгъл при всяко от врязванията, защото вашата мускулна памет е "обучена" за малко по-тъп ъгъл. Това означава, че при заточване на назъбено острие трябва да се разчита повече на визуални знаци, отколкото на докосване и звук.

Заточване на серетирани остриета с помощта на ДИАМАНТЕНО ТОЧИЛО LANSKY TR-600


1. Серетираните остриета не изглеждат еднакво от двете страни. Серетацията е само от едната страна, а от другата - острието е гладко. Хванете ножа и го дръжте хоризонтално така, че серетацията да бъде от вашата страна.

2. Забележете ъгъла на заточване, като поставите диамантената пръчка така, че да опира двете ръбчета на вдлъбнатината. Точилото трябва да се движи под ъгъл, при който опира и двете страни на вдлъбнатината, а не да бъде изправено и да обхваща само едния ръб.

3. започнете да заточвате само в посока отвън към вас, бедз движения напред-назад. Направете по няколко изтегляния на всеки улей, докато се събере материал от другата страна на острието.

4. Почистете острието откъм гладката част с помощта на фина шкурка или пила.

5. Наслаждавайте се на едно остро, отлично заточено серетирано острие!

 

Други методи за заточване на серетирани остриета

 

 

 


Диамантената скосена пръчка не винаги е достатъчна за заточване на серетирани остриета. Ако острието е с много малки и тесни улеи, ще се наложи да опитате няколко различни метода. Използването на Комплект Lansky за заточване и камъкът, предназначен специално за назъбени остриета, е най-добрия и лесен вариант. Друго средство е използването на ръба на някои заточващи камъни. Джобното точило LANSKY LTRCS също върши отлична работа, но при него се изисква малко повече финес. При използване на ръба на камък за заточване, трябва да се уверите че се достига пълен откос, като се допират едновременно двата ръба на вдлъбнатината, както при заточване с диамантената пръчка.



Друг метод е да се използва ръба на КАМЪК ЗА ЗАТОЧВАНЕ LANSKY LCB8FC BENCHSTONE Dual Grit Combo. Тук ще ви е малко по-трудно, тъй като самият камък трябва да прилегне към ръбчетата, а не е както при заточването на обикновен нож - с приплъзване на острието по самия камък. Ако обаче следвате съветите за заточване с диамантената пръчка, и тук няма да срещнете никакви проблеми.

Източник: Lansky Sharpeners

Приятели,

Надяваме се с този материал да сме били полезни за онези от вас, които вече разполагат с ножове със серетирани остриета, но до момента не са знаели как или са смятали, че такъв тип остриета не се нуждаят от заточване. Вярваме, също така, че тази информация ще е от полза и за хората, които до момента са се колебали в избора си на нож - със серетирано, или с гладко острие да бъде той. Както сами се убеждавате, всичко е въпрос на предпочитание...останалото е правилно заточване :)