Какво представляват керамичните ножове?

Буквално преди няколко години в продажба се появиха керамичните ножове. И докато традиционните домакини гледат все още с недоверие на този необичаен за тяхната кухня прибор, керамичните ножове доста уверено завоюват пазара за кухненски ножове.
Ако сте решили да си купите керамичен нож
За първи път керамичните ножове, както и много други, са били произведени в страната на "изгряващото слънце" Япония. Първото такова острие е било продадено през миналия век, през 1984 година. Днес ножове с такива остриета се произвеждат от много производители на ножове, по целия свят. Към момента технологията им на производство се състои в следното. Керамичните остриета се правят по пътя на "изпичането". Всичко това се случва в огромни производствени пещи, температурата в които е 1600 градуса по Целзий в продължение на няколко часа. Този процес на "изпичане" способства за образуването на миниатюрни кристални структури, които придават на матриала изключителна здравина. Съответно, колкото по-дълго са подложени на изпичане, толкова по-качествени и здрави са изделията. По този начин получения материал по своята твърдост отстъпва съвсем малко на елмаза.
Плюсове
Керамиката, от която е направено острието, никога не променя вкуса, аромата или дори външния вид на храната. Какво означава това? Твърдостта на острието е такова, че не пропуска масла, киселини и сокове (някои от които доста агресивни), соли и разни други инкредиенти, с които се сблъскваме при приготвянето на храна. Всичко това означава, че вкуса, аромата, както и външния вид остават същите при използването на такъв нож.
Керамичните остриета са доста по-остри от обичайните. Оксид циркония, отново заради своята твърдост и структура от малки кристали, позволява да се заточи острието до микроскопична точност. Такива продукти, като хрупкава, ароматна кора на прясноизпечен хляб, всякакви видове колбаси, риба или месо, винаги ще бъдат нарязани от вас просто безупречно с помощта на керамичния нож.
Ако стриктно съблюдавате правилата за експлоатация, то един такъв нож ще ви служи дълги години, без да се нуждае от заточване.
Керамичните ножове са изключително леки. Остриетата от керамика са два пъти по-леки от аналогични изделия, произведени от други материали. Такъв нож не натоварва ръката ви при работа, което дава възможност да го използвате при достатъчно голям обем и време на работа в кухнята.
Удобните и ергономични ръкохватки са способни да обезпечат точен контрол над вашите движения.
Лесни за почистване.
Нашите керамични ножове можете да видите ТУК
Внимание!
Керамичните ножове не са предназначени за чупене и рязане на кости, на орехи или рязане на твърди замразени продукти, които току-що сте извадили от хладилната камера. Тъй като материалът, от който са направени е много твърд, тези процедури могат да повредят вашия нож. Това, което можете да режете без проблем, са всякакви плодове, зеленчуци, хляб, прясно месо или риба, различни видове сирена и колбаси.