За видовете стомана. Коя стомана е най-подходящата за ножове?

Стоманата определя работните свойства на острието. Това е сплав от въглерод и желязо с добавка на други елементи, което позволява да се променят свойствата на стоманата. Също така свойствата на стоманата се определят от степента на закалка и термообработка.

Свойствата на стоманата се определят от следните характеристики:

Твърдост - способността да противостои на деформации и натоварвания под въздействието на външни сили
Здравина - устойчивост към нацепване и напукване по време на усилена употреба. С това се характеризира и способността на стоманата да се огъва и да не се чупи. Колкото по-твърда е стоманата, толкова по-малка е нейната здравина.
Износоустойчивост - способността да противостои на износване, изхабяване по време на употреба
Корозоустойчивост - спообността да се съпротивлява на външни въздействия (ръжда). Високата устойчивост на корозия се постига за сметка на други свойства на ножа.
Способността на издържане при заточване. Най-големия проблем при разработка на стоманата е баланса между здравина и твърдост. Може да се създаде изключително твърда стомана, но такова острие ще се разпръсне на парчета, ако го изпуснете върху твърда повърхност. И обратното. Острието може да е много здраво и гъвкаво, но няма да удържа на заточване.
Затова на въпроса "Коя стомана е най-добрата за направа на нож" отговора може да бъде само един - зависи от неговото предназначение.






Ще ви представим видовете стомана, използвани при направата на ножовете, предлагани в noj.bg


CPM S30V
Тази стомана се харастеризира с отлична способност на удържане при заточване и антикорозионна устойчивост.Този вид стомана е създадена в САЩ и се използва при направата на ножове от най-висок клас, след които Buck knives. Призната е като една от най-добрите съвременни стомани с отличен баланс между здравина и твърдост.

 

440С
Неръждаема стомана, използвана от множество производители, харастеризираща се с невисока цена и универсалност. В състава й има голямо наличие на въглерод и хром. Стомавата е достатъчно твърда и не е склонна към бързо износване. Заточва се лесно.


AUS-8

Японска стомана, устойчива на ръжда, както и 440C. Тя е достатъчно твърда, но не удържа добре на заточване, както повечето стомани, които съдържат повече въглерод. Лесно се заточва.


8Cr13MoV

Стомана, сравнима по свойства с AUS-8, но съдържа малко повече въглерод. Отлична стомана на не висока цена. Използва се от Spyderco, Smith and Wesson и други производители на ножове.


14C28N (Sandvik)
Шведска стомана. Заточва се отлично. Широко се използва при скандинавските ножове, например, при много от моделите на Mora. Подобна на 420, но с по-високо съдържание на въглерод. (HC - High Carbon). Производители като Buck извличат от нея масималното, на което е способна, благодарение на добрата термообработка. Благодарение на това стоманата удържа на заточване и се съпротивлява на корозия.


Дамаска стомана

Тази стомана идва от Средна Азия, където се е идползвала широко още в Средновековието. Тя се разпознава веднага, благодарение на украската, която се образува от заваряването на няколко видове стомана. В нашият он-лайн магазин можете да намерите мечове Toledo Imperial и ножове Buck с остриета от такава стомана.